Tájékoztatás AFE kötelezettségről

Tisztelt Üzemeltető!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy a 31/2016 NGM rendelet kiterjed azon kezelőszemélyzet nélküli étel-italautomatákra is, ahol bankkártya, zseton vagy egyéb értékesítést számláló fizető eszközt kezel az automata.

Az Adózás rendjéről szóló törvény (Art. tv.) kiterjed az automataberendezés fogalmára (lásd. 7. § „7a. automataberendezés: olyan kezelőszemélyzet nélkül is működni képes berendezés, ami termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás pénzbeli ellenértékének helyben történő megtérítésére szolgál”) és a 107.§ (2) bekezdésében (lásd. 107. § „(2) Az automataberendezéseket automata felügyeleti egységgel (a továbbiakban: AFE) kell ellátni, amely önállóan elkülöníthető zárt, elektronikus adattárolást és adatkommunikációt végez. …”). 

A 31/2016 NGM rendelet 4. sz. melléklete írja elő az AFE által tárolt adatokra vonatkozó követelményeket, továbbá a 20. pont (Az AFE működési információi bejegyzés szerkezete és adattartalma a következő) 31. sorában meghatározza az automata által aktuálisan elfogadható fizetőeszközöket:

1 – forint készpénz (érme és/vagy bankjegy)

2 – egyéb készpénz (érme és/vagy bankjegy)

3 – bankkártya

4 – zseton vagy egyéb értékesítést számláló eszköz.

A kezelőszemélyzet nélküli étel- és italautomaták esetén tehát az áru pénzbeli ellenértéke megtérítésének minősül a készpénz és bankkártya mellett a zseton vagy egyéb értékesítést számláló eszköz is, így ezen étel- italautomaták esetén is szükséges a NAV felé történő adatszolgáltatást teljesíteni az AFE eszköz felszerelésével. Ennek elmulasztása Art. tv.-be ütköző jogsértésnek minősül!

A jogkövető magatartás érdekében ebben az esetben is a felügyeleti szolgáltatótól szükséges megrendelni az AFE-t, az AFE ára 98.000. Ft+ ÁFA + a beszerelés díja 26.900. Ft+ ÁFA. A már beszerelt AFE-ra vonatkozó havi díj az AFE üzembe helyezésétől terheli az Üzemeltetőt, mely havi 5000 Ft+ÁFA.

Ha bármilyen további kérdése van a fent írtakkal kapcsolatban, kérjük keresse fel honlapunkat, www.datrak.hu, ill. +3630/019-4570 számon ügyfélszolgálatunkat!

Budapest, 2023.06.27.

DATRAK Digitális Adattranzakciós Központ Kft.